warme wafels

Daar moet een land toch België voor heten. Na zonneschijn komt sneeuw. En ze blijft nog liggen ook! Een goeie portie lente-euforie wordt hier zonder blikken of blozen in de ijskast gezet. Een zeer uitzonderlijke situatie, volgens Frank. Du jamais vu sinds 1888. Het zal wel zijntjes. Uitzonderlijk land, uitzonderlijke weerfenomenen. La belgitude totale, de logica is heerlijk ver te zoeken.

Dan kan ne mens al eens op een bankje genieten van een aarzelend zonnestraaltje dat snel overgaat in een enthousiaste gloed die de jassen en truien spontaan van de lijven rukt en de platte daken omtovert tot eerste klasse dakterrassen, begint het zowaar te snééuwen! En niet zo van een schattig vlokje hier en daar, nee hoor, daar doet deze meteorologische regio niet aan mee, da's voor watjes. Nee, beter direct de volle lading, met ijs en vriestemperaturen en striemende oostenwind en potdicht wolkendek en verstopte avondspits, alles erop en eraan. Als we 't doen, doen we 't goed. Shocktherapie totdat het pijn doet. En beyond. Sneeuwvlokken die striemen slaan in je pupillen, tenen waar de kou als een dolk in tekeer gaat en die erna uit hun voegen lijken te barsten tijdens het ontdooiingsproces. Idem voor de handen. Een neus waarbij zelfs het zoutgehalte van je snot de onvermijdelijke ijspegelvorming niet kan tegengaan. Hahaaa, dat hadden we niet verwacht he!

Daar staan we dan, zonder collants, met open schoentjes en een bermuda aan. Met onze terrassen vol frisgewassen stoeltjes, klaar om de menigte die vorige week zo lustig onze pleinen overspoelde, in vol ornaat te verwelkomen en diens dorst te lessen aan onze frisgetapte pintjes en onze vers gedecanteerde wijntjes en ons portiekes gemengd. De data voor de eerste barbecues en tuinfeestjes werden geprikt en de fietsen, de bootjes en de Graslei afgestoft. Want één ding kan je een Belg toch meegeven: aan enthousiasme geen gebrek.

En dan krijg je dat. Een sneeuwstorm van het koudste kaliber. Zo eentje à la mes in de rug.

Ach, eerlijk toegegeven, onze warme wafels smaken nu nog zo goed.

Populaire posts van deze blog

Lust

Stilstaan in een wervelwind

Breaking